Tesztfejléc

2014. november 20.

Adaptálunk vagy adoptálunk - Avagy a könyvek filmadaptációról

Biztosan mindenki ismer legalább egy olyan könyvet, amely alapján már az évek során készítettek filmet. Ha jobban belegondolunk, rengeteg okot és érvet találunk arra, miért is jó ez, illetve miért nem. Megmásítják a történet alapszálát, kiegészítik azt, kitörölnek belőle részleteket?
Semmit sem tesznek ok nélkül.
Semmit sem tesznek engedély nélkül.
Ahogy az eddigi ismereteim mutatják, a rendezői munkákba van beleszólása az írónak is, sőt vannak esetek, amikor a két személy megegyezik. Ilyen például az Egy különc srác feljegyzései ( The Perks Of Being A Wallflower ), s habár azt hinné az ember, ilyenkor szinte teljesen megegyezik a kettő, de nem. Például ezen esetben van egy nagyon fontos, és pár apróbb eltérés a könyv és a film között. Ellenpélda pedig John Green, és a sokak által ismert Csillagainkban a hiba ( The Fault In Our Stars ), ahol én nem tapasztaltam eltérést. Úgy gondolom, hogy a filmadaptációk szélesítik azon kört, akik ismerik az adott alkotást.
Vegyünk például egy diákot, vagy egy átlagos embert. Valakinek nincs ideje olvasni. Valaki inkább szereti maga elképzelni vizuálisan a dolgokat, a cselekmény le nem írt részét. Ezeket a részeket sokan észre sem veszik. Időjárás, a szereplők hajviselete, ruházata, …. Mégis ahhoz hogy egy történet teljes és kerek legyen, kellenek ezek a kiegészítő elemek.
Gondoljunk bele abba, ha valamelyik író leírja a főszereplő illatát. Azt a filmen keresztül mégis hogy tapasztalnánk meg? Igen, igen.. Tudom hogy léteznek már 4D-s mozik, amik élménnyel és illattal gazdagítják a filmnézés örömét, de hallottam már arról egy s mást.
Ha a karaktereket nézzük, a színészeknek jóval nehezebb dolguk van, mint egy átlagos szerep elvállalásakor. Hozniuk kell azt a színvonalat, amit az adott hősnek, hősnőnek, és még mellette a szokásokat, testi- illetve személyiségi hibákat.
Mindezek ellenére van olyan eset is, ahol először a filmet vagy sorozatot készítik el, nem pedig a könyvet. Úgy gondolom, ennek nem sok értelme van, mert a filmben kevesebb elem jelenik meg, mint egy könyvben. És annak pedig nem látom értelmét, hogy valaki, aki nem a rendező, írjon egyet kiegészítve az ő fantáziájával, mert a jogok megvétele nélkül, azaz hivatalos engedély hiányával nagyon sok gond lehet belőle, habár fogalmam sincs hogyan működnek az ilyen dolgok.
A másik érv pedig emellett, hogy nem túl sok olyan történet van, amit, vagy amihez hasonlót ne írtak volna már meg az évszázadok folyamán, ezért is mindenképpen a filmadaptációnak nagyobb értelme van.
Összefoglalva, a kicsit elkapkodott értekezést.. Én személy szerint jó dolognak tartom a filmadaptációkat. Ha nincs kedvem még egyszer elolvasni egy könyvet, megnézem filmben, és segít rávilágítani olyan dolgokra, amikre eleinte nem jöttem rá.
Tipikus példa az Egy különc srác feljegyzései, habár azt kétszer olvastam, és hatszor láttam, és néha még mindig kikövetkeztetek vagy észreveszek olyan dolgokat, amiket nem hogy az első, de a második megnézés után sem sikerült.
…De azért azt tanácsolom mindenkinek, hogyha döntés előtt áll, először olvassa el a könyvet, mert utána a film még élvezhető lesz. De ha az olvasás csak a film megnézése után következik, és a nyelvezete, stílusa nem köti le a figyelmét az olvasónak, akkor bizony unalmas lesz.

Miisz Art 2014 | Doloren

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés